clopotel

but1
but2
but3
but4
but5
but6
but9
bu8

 

      Datini si obiceiuri de iarna

prof.Robitu Tudorita

robitu   bis

 

 

           Pastrator al virtutilor noastre si al istoriei ; leagan al artei milenare,satul ne e radacina, taina si temelia.
Desi obiceiurile romanesti au o structura in general unitara pe tot teritoriul patriei fiecare zona are moduri proprii de exprimare.
Multe dintre obiceiurile romanesti isi au originea in cultura traco-daca iar altele le-am mostenit de la srtramosii  nostri romani
:
                                  Din an in an sosesc prin geam
                                  Povesti cu Mos Ajun
                                  E ger cumplit,e cerul greu
                                  E obicei strabun
.

pis1

Unele obiceiuri le-am imprumutat de la popoarele vecine,iar altele de la nationalitatile conlocuitoare sau de la popoarele cu care am intrat in contact in diferite perioade istorice.
Biserica a introdus si ea o serie de obiceiuri si a contribuit la schimbarea sensului si formelor obiceiurilor mai vechi.
.

ghh

sc1
 

    

In folclorul romanesc, datinile de Craciun si cele de Anul Nou au o semnificatie si un farmec  absolut iar ciclul celor douasprezece zile ale acestor sarbatori este deschis de colinde.
  sc2
 

  Colindele sunt cantece populare de urare adaptate de Biserica : la sarbatoarea Craciunului..
Colindele si-au pastrat caracterul laic , cu elemente de mit, balada sau cantec liric impletite pe subiecte religioase . Sunt interpretate de copii sau de flacai.

  pis2

  rev1
Anul Nou este intampinat diferit in colturile lumii .
In intreaga lume , in mod oficial Anul Nou soseste la miezul noptii la 31 Decembrie .
 
pis4

In Afganistan sarbatoarea Anului Nou se desfasoara in ziua echinoxtiului de primavara; se merge la camp si se trage prima brazda amintindu-se astfel inceputul muncitor de primavara .Femeile sarbatoresc separat.
In Cuba , locuitorii Havanei, la miezul noptii de 31 decembrie, arunca apa pe fereastra : pentru ca Anul Nou sa-i fie drumul limpede ca apa.

In Sudan de Anul Nou oamenii isi schimba putin rolurile : tinerii interpreteaza balurile batranesti,iar batranii interpreteaza dansuri tineresti.

   In  Rusia ,anul nou este intampinat de Mos Gerila,insotit de Fiica Zapezii care-i  invita pe copii in jurul bradului impodobit .      
In Italia,in noaptea de 31decembrie,se ocupa de vechituri pe care oamenii le arunca in strada,ca un mesaj ca asteapta si intampina bucurosi incheierea anului

ita