clopotel

but1
but2
but3
but4
but5
but6
but9
bu8

 

Interviu cu domnul director prof.Rusu Silviu

dir


 

                De ce sunteti si cum ati ajuns directorul acestui Grup scolar de traditie, as zice , in Slatina ?
 
            Am ajuns directorul acestei scoli prin promovarea unui examen la care Planul de Dezvoltare Institutionala propus de mine,  precum si celelalte probe parcurse au fost apreciate de  Comisia in fata careia le-am sustinut.A contat foarte mult analiza  SWOT, facuta obiectiv. Punctele tari si oportunitatile mi-au dat incredere ca punctele slabe pot fi depasite, chiar daca amenintarile pareau descurajante.

             In ce masura raspunde profilul unitatii dvs. de invatamant comenzii actuale a tarii??

          Este suficient  sa studiem PLAI , PRAI si analize CNIDPT pentru a observa ca domeniul constructiilor este unul pe care prognoza il indica a fi in crestere continua cel putin pana in 2013. Faptul ca absolventi scolii noastre reusesc intr-o proportie foarte mare sa-si gaseasca de lucru in tara si in strainatate dovodeste ca oferta scolii noastre este atractiva.
 
          Ce successe puteti trece in dreptul numelui dvs. ca manager al Grupului Scolar de Constructii?

Succesele mele sunt de fapt succesele colegilor mei , ale personalului didactic , didactic auxiliary si nedidactic . Acestea se regasesc in rezultatele la concursurile scolare, Proiecte Europene ( Leonardo-Spania ), in rezultatele la examenele de finalizare a scolii , in realizarea planului de scolarizare , la care ultima medie de admitere este mai mare de la an la an .

          Ce va nemultumit sau  ce va dezamagit cel mai mult in activitatea manageriala ?

     Cel mai mult ma satisface sa lucrez cu colegi  cu pregatire deosebita, care dovedesc ca lucrul in echipa e o poveste de succes.Dezamagirea , daca pot sa o numesc asa , consta in faptul ca strategiile de dezvoltare pe termen mediu si lung propuse in 1997, cand a mai fost  director, nu s-au respectat la schimbarea echipei manageriale.

           Cine va ajuta si in ce directii ( factori locali , judeteni , sponsori ) ?

Suntem sprijiniti de toti factorii implicati.Ma refer aici la I.S.J. si Primaria Slatina. E suficient sa vorbim despre dotarile de la laboratoare , sala de sport , ateliere , alocarile de resurse financiare pentru carte etc.Ii rugam pe cei ce doresc sa viziteze biblioteca scolii noastre sa convinga ca se afla intr-o institutie de prestigiu.

Cine va pune bete in roate ?            

Bete in roate, e mult spus.Avem unele probleme la organizarea practicii  in productie a elevilor.Speram ca acest lucru va fi depasit odata cu adoptarea noului pachet de legi privind invatamantul.   
         
Cum stati cu baza materiala a scolii si ce perspectiva intrevedeti pentru dezvoltarea acesteia ?

Dupa cum am mai spus, programele Ministerului pentru dotari sunt unele consistente si urmeaza sa creasca in urmatorii ani. Avem sprijinul Primariei pentru amenajarea spatiilor de invatamant la standarde ridicate.Ma refer  aici la ateliere scolare,la sala de sport si nu numai la acestea.Urmeaza,in cel mai scurt timp, amenajarea terenului de sport,care sa devina baza de recreere si pentru locuitorii Slatinei din zona scolii noastre .Pentru dezvoltarea acesteia ,avem perspective, unele bucuratoare.Avand in vedere deficitul de forta de munca in domeniul constructiilor , scoala noastra va avea o cerere tot mai mare .din partea celor ce vor dori sa lucreze in acest domeniu, care va fi unul deosebit de atractiv din punctul de vedere al salarizarii. Cred ca nu trebuie ratata de catre Consilul Municipal oportunitatea de a accesa fonduri europene. Ma refer aici la Programul  Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale Domeniul major de interventie 3.4 –Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructuri educatiei preuniversitare , universitarea si a infrastructurii pentru formarea profesionala continua.FEDR pentru Dezvoltarea Regionala prin POR va sustine dezvoltarea de campusuri preuniversitare pe nucleele unitatilor de invatamint profesional si tehnic denumite campusuri pentru invatamintul profesional si tehnic, ce presupune functionarea, in acelasi perimetru spatiilor de invatamint si formarea profesionala, a spatiilor de rezistenta si serviciile aferente. Scoala noastra, prin infrastructura pe care o are precum si prin domeniul constructiilor extrem de solicitat, dupa cum am mai spus , este una pentru care aceasta solutie reprezinta o prioritate. Tinind cont ca solicitantul este Consiliul Local Municipal, sunt convins ca o buna colaborare cu aceasta va conduce la realizarea obiectelor.`

Vorbiti-ne despre raporturile cu Inspectoratul  Scolar si Primaria Slatinei din perspectiva managerului .        

 

Raporturile sunt unele foarte bune.Descentralizarea va pune acest raport intr-un cadru nou care cu siguranta va spori eficacitatea.In acest context, sper ca alegerile locale viitoare vor aduce in consiliul local un numar cat mai mare de consilieri care se posede expertiza in domeniul invatamantului.  
                 

Ce parere aveti despre cel  mai reformat sistem  din Romania postdecembrista,  invatamantul ?     

 

Dupa parerea mea, ar fi trebuit inceput cu o reforma sistematica urmata de reforme structurale, dar studiile psihologice arata ca mentalul social se schimba  foarte greu. Mai precis, ne place sa traim din mitul superioritatii sistemului de invatamant romanesc . O problema extrem de importanta cred ca este si deficitul de pregatire psihopedagogica a absolventilor de invatamant superior care intentioneaza sa lucreze in invatamantul preuniversitar. Cunostinte privind teoria inteligentelor multiple,inteligenta emotionala, analiza tranzationala , programarea neurolingvistica, elemente de psihologie cognitiva ,etc,  ar trebui sa faca parte  din bagajul oricaruii profesor debutant in invatamantul preuniversitar.                
                 
Daca maine ati deveni ministrul Invatamantului,care ar fi primele trei masuri energice luate ?

 Descentralizarea reala la nivel de curriculum al resurselor umane si financiare.      
 Accentul pe invatamantul profesional si tehnic a carui pondere trebuie sa fie conforma cu cerintele pietii mergand pana la 60% din reteaua scolara.
Scolile care vor fi acreditate vor trebui sa fie in concurenta reala.
 Un sprijin deosebit pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat in invatamantul general si in cel tehnic, in special.            
                                           

 

        Va multumesc,domnule director , si va doresc implinirea tuturor bunelor dvs. intentii privind invatamantul !