clopotel




 

OBICEIURI  DE  IARNĂ  ÎN  ŢARA  NOASTRĂ

prof.Marcu Cristian

cri  
bis

              În ciclul obiceiurilor tradiţionale româneşti, ce conţin o varietate de datini şi manifestări cu o amplă desfăşurare în viaţa satului, un loc deosebit îl ocupă obiceiurile de iarnă.
              Formele de manifestare sunt moştenite din cultura folclorică românească şi au fost transmise prin tradiţie din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.
              Modalităţile de sărbătorire sunt foarte numeroase, de o deosebită bogăţie, implicând participarea întregii colectivităţi, inclusiv a celor mici ( a copiilor ).
              Grija maturilor a fost dintotdeauna să-i facă pe copii să cunoască, să-i iniţieze şi să practice aceste frumoase obiceiuri tradiţionale de iarnă. Deosebit de important este faptul că şi astăzi ele sunt vii pe întregul teritoriu locuit de români cât şi din afara graniţelor ţării dar şi la aromâni.


pis1
Dacă multe dintre aceste manifestări tradiţionale par a fi aparţinut în trecut categoriei de vârstă a tineretului, altele par a fi fost practicate doar de către copii. Astfel, obiceiul de a umbla în această perioadă în grupuri organizate, mai mult sau mai puţin numeroase, pentru a adresa urări de belşug, sănătate şi prosperitate membrilor colectivităţii, ne apare în prezent în egală măsură şi în repertoriul copiilor.

sc1
 

                Obiceiurile folclorice ale copiilor din cadrul sărbătorilor de iarnă prezintă de fiecare dată capacitatea acestora de înţelegere şi de redare, concepţia lor, prin care au posibilitatea să-şi manifeste preocupările şi personalitatea specifică.Practicile tradiţionale se desfăşoară şi în prezent cu aceeaşi mare frcvenţă şi în forme deosebit de variate şi bogate. Perioada de desfăşurare a acestora este între 23 DECEMBRIE şi 07 IANUARIE.

  sc2
 
In acest interval există o serie de obiceiuri străvechi de factură precreştină cu un evident conţinut laic, adaptate şi uneori chiar suprapuse sărbătorilor religioase. În paralel, de-a lungul timpurilor în cadrul acestor obiceiuri fantezia copiilor a ştiut să creeze noi modalităţi de exprimare
  pis2
 
Principalele obiceiuri tradiţionale din cadrul sărbătorilor de iarnă pacticate de regulă de copiii între 3 şi 15 ani dar şi de cei mai mari sunt :
 
pis4

sorc

 

 

  1. urarea de Moş – Ajun ( în zilele de 23 şi 24 DECEMBRIE ) ;
  2. sorcova, semănatul ( în ziua de 01 IANUARIE ) ;
  3. chiraleisa ( în ziua de 05 IANUARIE ) ;